Igrači Željezničara igraju za afirmaciju, a napravili čudo

May 25, 20190
FK-Zeljeznicar-Sport-Team-nova-oprema

Željezničar Sport Team iz Banjaluke pod vodstvom Zorana Ćurguza ostvario je veliki rezultat u ovoj sezoni 1. lige Republike Srpske.

Klub koji je na startu sezone od strane mnogih prežaljen trenutno se nalazi na trećoj poziciji, odmah iza Borca i Sloge, a uspjehu Banjalučana težinu dodatno daje to što je od svih fudbalera u kadru, čak 22. njih ispod 21 godine.

Tinejdžeri koje vodi Zoran Ćurguz,  u ovoj sezoni su možda i najljepša priča.

“Na startu sezone smo projektovani kao tim koji treba ispasti, ali, evo, vidite sad gdje smo… Sjajan posao smo napravili. Ono što me raduje, jeste da smo lansirali veliki broj mladih fudbalera koji su definitivno budućnost našeg fudbala, ali svjesni smo da će ih biti teško zadržati, jer na naše utakmice redovito dolaze brojni skauti i menadžeri”, priča trener Zoran Ćurguz.

Željenzičar, prema Ćurguzovim riječima, ima možda i najmanji budžet od svih klubova u 1. ligi.

Iako imamo sjajne mlade igrače, svjesni smo da će ih biti gotovo nemoguće zadržati. Pa, mi imamo možda i najmanji budžet. Od Grada dobijemo 40 hiljada maraka, 20-tak od sponzora i to je to. Naši igrači faktički u Željezničaru dobiju samo afirmaciju, jedino što od novca dobiju je premija za osvojene bodove, niko ne igra za platu. Raritet je to na ovim prostorima. Impresionira me na koji način moji igraču pristupaju ovom poslu, u njihovim očima se vidi glad za uspjehom i nije slučajno što smo uz Borac dali i najviše golova u ligi. Uz to, od 12 utakmica koje smo izgubili, njih 10 je bilo minimalnim rezultatom“, dodaje 47-godišnji Ćurguz.

Uvjeren je da bi Željezničar mogao igrati puno ozbiljniju ulogu u BiH fudbalu, ali…

-“Najbolji strijelci lige Marković i Kulenović igraju upravo za Željezničar. Nevjerovatno je koliki potencijal ima ovaj tim, uvjeren sam da, kad bi se mogli zadržati igrači, da bismo kroz koju godinu bili ozbiljni premijerligaši. Ali, sve su to snovi. Teško je naći sponzora koji bi sve to ispratio. Zato sam pomalo i ubijeđen da će se igrački kadar rasuti po završetku sezone i da ćemo sve morati iznova…”-

Za Željezničar igra i najveća zvijezda 1. lige Republike Srpske. Riječ je o Milanu Milanoviću, igraču koji u svom CV-u ima klubove poput Palerma, Lokomotiva iz Moskve, Crvene Zvezde…

-“Milanović je igrom slučaja došao u naš klub. Dugo vremena je pauzirao, bio mu je bio potreban klub u kojem će dobiti kontinuitet i imao je veliki broj ponuda, od Veleža do Istre, ali, eto, na kraju je prelomio i došao baš u Željezničar. Procijenio je da mu ja kao trener mogu pomoći i ispostavilo se da nije pogriješio. Danas se vratio na nivo koji je imao kada je igrao u Italiji i za očekivati je da bismo ga od ljeta mogli ponovo gledati u nekom ozbiljnijem klubu. Vjerujte mi, koji god od vodećih klubova u našoj zemlji ga dovede, dobit će ekstra pojačanje. Osim što je izvanredan igrač, odličan je i kao čovjek“, oduševljeno kaže Ćurguz.

Kroz trenersku karijeru ranije je Ćurguz radio i u 1. ligi Federacije BiH, koja je, po njegovom mišljenju, kvalitetnija.

-“U 1. ligi Federacije BiH klubovi su organizovaniji, više se ulaže u infrastrukturu i sam igrački kadar, pa je po meni za nekih 30 posto kvalitetnija od 1. lige Republike Srpske. Doduše, ima i ovdje klubova koji bi se tamo među Bratstvom, Jedinstvom, Rudarom…, vrlo dobro snašli“, -istakao je na kraju.

(izvor: sportsport.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ŽELITE LI POSTATI ČLAN NAŠEG FUDBALSKOG KLUBA?

ŽELJEZNIČAR SPORT TEAM

logo_footer

Fudbalski klub Željezničar iz Banjaluke osnovan je još davne 1924. godine zbog čega je danas najstariji fudbalski klub u Banjaluci. Momci sa stadiona iz Predgrađa (Lazarevo), pokraj željeznicke pruge, su oduvijek bili junaci svog kraja. Stabilan klub, trenutno igra u Prvoj ligi Republike Srpske.

Club Friends

© copyright FK Željezničar Banja Luka. All rights reserved.