Istorija kluba

https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/players_cover.png

1924. godina
JEDAN OD NAJSTARIJIH KLUBOVA

U prostorijama radnika željeznice u Banjaluci je osnovan fudbalski klub željezničara i svih ljubitelja igre na travnatoj površini ŽELJEZNIČAR 1924. Igrači Želje su nosili plave dresove, što je tradicija koja se zadržala do danas. Utakmice je do 1953. god igrao na Gradskom stadionu.
https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/city_stadium.jpg

OSNIVANJE KLUBA

U prostorijama radnika željeznice uz veliki entuzijazam u Banjaluci je 1924. god osnovan fudbalski klub željezničara i svih ljubitelja fudbala  ŽELJEZNIČAR 1924

https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/history_09.jpg

STADION

Nakon političkog progona sa Gradskog stadiona i problema sa radom kluba, 1953. godine FK Željezničar dobija svoj vlastiti stadion na današnjoj lokaciji.

https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/history_07.jpg

PUTOVANJA

Egzistencija kluba u poratnom periodu se zasnivala na velikoj ljubavi i entuzijazmu samih članova kluba, koji su nerijetko i sami organizovali svoja gostovanja.

https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/history_01-1.jpg

TAKMIČENJA

Klub se dugi niz godina takmičio periodično u nižim rangovima takmičenja na lokalnom i regionalnom nivou, uglavnom sa promjenjljivim uspjehom.

1950-1985
GODINE TAKMIČENJA

Dugo vremena, FK Željezničar je proveo takmičeći se po nižim ligama regije Banja Luka. U tom periodu, kroz klub je prošlo mnogo igrača, a jedan od najkvalitetnijh je bio Durkalić Salih Cico, koji je kasnije napravio zapaženu međunarodnu karijeru.
https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2017/10/inner_illustration_02.png
https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2017/10/inner_illustration_03.png

2014-DANAS
NOVI LJUDI I CILJEVI

Godine 2014. dolazi do uspostavljanja saradnje sa OFK Sport Team, angažovanja novog rukovodstva, renoviranja travnjaka i stadiona, ulaganja u vlastite mlade igrače. Takav rad daje rezulate jako brzo i FK Željezničar iz najnižeg ranga takmičenja dolazi do Prve lige RS.
https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/history_new_03.jpg

PRVA LIGA

Klub se uspješno takmiči i svake godine obezbijeđuje viš rang takmičenja. Iz najniže zonske lige za 4 godine stiže do Prve lige Republike Srpske.

https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/history_new_04.jpg

STADION

U proteklom periodu stadion u Predgrađu je rekonstruisan. Postavljena je nova trava, renovirane klupske prostorije, te povećan kapacitet sjedećih mjesta.

https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/history_new_02.jpg

FUDBALERI

Totalno novi pristup oslanjanja na vlastite snage iz mlađih kategorija, uvijek donosi najbolje rezultate u budućnosti. FK Željezničar ima najmlađi tim u cijeloj ligi.

https://www.fkzeljeznicarbl.com/wp-content/uploads/2018/06/history_new_01.jpg

KVALITETAN RAD

Angažovanjem vrhunskih igrača i golmana sa velikim iskustvom, našim mladim igračima pružamo priliku da iz prve ruke, uče od najboljih u svome poslu.

ŽELITE LI POSTATI ČLAN NAŠEG FUDBALSKOG KLUBA?

ŽELJEZNIČAR SPORT TEAM

logo_footer

Fudbalski klub Željezničar iz Banjaluke osnovan je još davne 1924. godine zbog čega je danas najstariji fudbalski klub u Banjaluci. Momci sa stadiona iz Predgrađa (Lazarevo), pokraj željeznicke pruge, su oduvijek bili junaci svog kraja. Stabilan klub, trenutno igra u Prvoj ligi Republike Srpske.

Club Friends

© copyright FK Željezničar Banja Luka. All rights reserved.