Vizija, mladost i rad dali rezultate!

December 16, 20190

U prvoligašu sa “Predgrađa” nema zime! Iako je spuštena zavjesa na elitu Srpske poodavno, gdje je Željezničar Sport Team sezonu završio na četvrtoj poziciji, u klubu i dalje predano rade.

Trener Zoran Ćurguz, analizirao je učinak ekipe i najavio nove projekte, koji nisu mali. – Poslije trećeg mjesta u prošloj sezoni imali smo veliki interes za naše igrače. Otišlo nam je čak šest standardnih igrača. Koliko je to bilo kobno za klub, govore i statistički podaci iz prošle sezone, jer tih šest igrača od ukupno 55 postignutih golova postigla je čak 41, ili 75 odsto! Došli smo do zaključka  da će novo prvenstvo biti veliko stvaranje ekipe, ali i put u veliku neizvjesnost. Cilj je bio opstanak, dakle plasman do osmog mjesta koje garantuje elitu, ali i daljni napredak igrača koji su ostali u klubu, afirmacija pridošlih igrača, i uvođenje mlađih igrača u sistem prve ekipe – započeo je analizu Ćurguz.

Al tu analizu je i nastavio: – Moj cilj bila je nadogradnja postojećeg sistema igre, kao i podizanje taktičkog i fizičkog rada srazmjerno trenutnim sposobnostima igrača. Uz sve to pratili smo dijagnostiku i otklanjali fizičke nedostatake za igrače za koje smatramo da su projekat kluba. Na kraju jeseni završili smo na četvrtom mjestu, i ako uporedimo sa prošlom polusezonom, slabiji smo samo za 2 odsto, ali ako sve uporedimo, učinak je gotovo identičan – ističe Ćurguz.

Zoran-Curguz-analiza

A, novi šampionat donio je neke nove junake, ali i statističke parametre na koje su na “Predgrađu” ponosni. – Kada pogledamo, kod kuće smo imali uspješnost od 55 odsto, na gostujućim terenima 27 odsto, što je mnogo bolje nego prošle sezone, a to i jeste bio cilj da napravimo balans igara na svim stadionima. Ono što možemo reći da smo na kraju imali najbolju formu. U zadnjem ciklusu osvojili smo sedam bodova, koji su nam pomogli da se dokopamo trenutne pozicije. Prošle sezone smo imali problem u odbrani, jer smo primali gol u svakoj utakmici. Sada smo došli na nivo da u 50 odsto utakmica nismo primili pogodak! Treća smo ekipa po primljenim golovima, ukupno 11, a interesantno jeste da smo sve primili u prvom poluvremenu, izuzev jednoga, u 47. minutu. Dakle od 50. minuta pa do kraja nismo primili niti jedan gol! Isto tako od devet, čak sedam smo dali u drugom poluvremenu. Očigledno da je do izražaja u tim segmentima došla fizička pripremljenost ekipe, dobra analiza na poluvremenu, te pravovremene izmjene. Zanimljiv je podatak da iz prekida nismo primili niti jedan pogodak, slobodni udarci, korneri, jer akcenat je i bio baš na tim stvarima – iznio je i te kako zanimljive podatke šef Stručnog štaba FK Željezničar Sport Team-a.

On je formulu uspjeha raščlanio na četiri djela:
1. Vizija i zajedništvo svih struktura kluba! Najveće zasluge pripadaju čovjeku zaduženom za sportski sektor, a to je Radomir Popović, koji ima vizije koje su atipične za naše balkanske prostore, da sa ekipom od prosjeka 21. godina igra najviše rangove jedne države. Takođe na njegov račun ide i zajedništvo koje ide izborom trenerskog kadra, gdje ne postoji sujeta između trenera, i svako zna šta treba da radi i šta da se od njega očekuje.

2. Posvećenost ovih mladića koji se ponašaju kao istinski profesionalci, znaju da jedino mogu uspjeti predanim radom, i to sprovode svaki dan u djelo.

3. Kontinuirani rad u mlađim kategorijama gdje igrači dolaze sa dobrim tehničkim nivoom obučenosti i već su spremni da prihvate zahtjeve savremenog seniorskog fudbala.

zeljeznicar-kup-grada-banjaluka

4. kontinuirani stručni rad, koji podrazumjeva dobru dijagnostiku, procjenu i analizu svakog igrača u svih šest momenata igre i uz razgovor i individualni rad uticati na oslanjanje uočenih nedostataka. Pored ovog cilja zadatak je da juniori osvoje prvo mjesto i plasiraju se u Omladinsku Premijer ligu, a kao rezulatat toga jeste prvo mjesto sa maksimalnim učinkom.

Ćurguz se osvrnuo i na ono što slijedi:
S obzirom da je prvenstvo kratko trajalo, igrači su otišli 20 dana na odmor, a nakon toga su izvršena određena dijagnostička testiranja, i na osnovu tih rezultata se krenulo u otklanjanje uočenih nedostataka, tako da je ovaj period izuzetan i za nas najvažniji u razvoju mladih fudbalera, i oni su svjesni da ga maksimalno moraju iskoristiti. Što znači da će narednih 45 dana iskoristiti da se što bolje pripreme za početak priprema koje će krenuti 18. januara. Sve nam ovo govori da se u Željezničar Sport Team-u radi planski, organizovano, i da svaki korak vodi ka ostvarenju zamišljene vizije Radomira Popovića. Igrački kadar se neće mijenjati, uz priključenje 7-8 juniora, koji će se dodati prvoj ekipi – raportirao je Zoran Ćurguz, trener sa vizijom.

A, viziju, i te kakvu imaju na “Predgrađu”. Sa ovakvim timom ljudi, i nije im tako teško, jer one prve, najteže korake, poodavno su napravili. Sada ih svakog dana samo nadograđaju, i poput one čuvene scene iz filma “Sjećaš li se Doli Bel”, oni “svakog dana u svakom pogledu sve više napreduju”…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ŽELITE LI POSTATI ČLAN NAŠEG FUDBALSKOG KLUBA?

ŽELJEZNIČAR SPORT TEAM

logo_footer

Fudbalski klub Željezničar iz Banjaluke osnovan je još davne 1924. godine zbog čega je danas najstariji fudbalski klub u Banjaluci. Momci sa stadiona iz Predgrađa (Lazarevo), pokraj željeznicke pruge, su oduvijek bili junaci svog kraja. Stabilan klub, trenutno igra u Prvoj ligi Republike Srpske.

Club Friends

© copyright FK Željezničar Banja Luka. All rights reserved.